De nieuwe Flex-BV, eindelijk daar is hij dan!
Medio oktober 2012 zal een nieuwe wet in werking treden genaamd: Wet flexibilisering en vereenvoudiging BV-recht. De bedoeling van deze wet is het aantrekkelijker maken voor ondernemers om een BV op te richten. Dit probeert de overheid te doen door de wetgeving te versoepelen. In deze blog zal per onderwerp duidelijk worden wat deze nieuwe wet precies inhoudt en wat dit voor u als ondernemer betekent.
Oprichtingseisen
De verplichting van het minimum startkapitaal komt te vervallen. Dit houdt dus in dat u bij de oprichting van een BV niet meer een bedrag van € 18.000,- dient te storten. Een kapitaal van € 1,- is al voldoende. Hierdoor is tevens een bank- of accountantsverklaring niet meer nodig. De kapitaaleis zoals die nu nog geldt, was bedoeld ter bescherming van de schuldeisers, maar in de praktijk bood deze regeling eigenlijk een soort schijnzekerheid, aangezien het geld er vaak gelijk weer werd uitgehaald door de oprichter/aandeelhouder. Ter bescherming van de schuldeisers heeft de wetgever nu de “uitkeringstest” ingevoerd.
Schuldeisersbescherming
Als oplossing voor de hiervoor beschreven situatie biedt de Flex-BV straks de mogelijkheid de bestuurders, de beleidsvoerders en de aandeelhouders van de BV aansprakelijk te stellen in die gevallen waarin de belangen van de schuldeisers door de onttrekking van gelden aan de BV worden benadeeld. De bescherming van de schuldeisers wordt onder de nieuwe wetgeving gebaseerd op een dubbele uitkeringstest. Deze test bestaat ten eerste uit een toetsing of het eigen vermogen van de BV toereikend genoeg is voor een uitkering aan de aandeelhouders. Indien dit het geval is volgt een tweede toetsing. Deze toetst of de BV, nadat een uitkering is gedaan aan de aandeelhouders, nog kan voldoen aan haar schulden. Als aan beide voorwaarden wordt voldaan, is de uitkering van dividend, agio en (nominaal) aandelenkapitaal in principe toegestaan.
Aandelen
Bovendien zullen er een aantal wijzigingen worden aangebracht ten aanzien van de aandelen. Zo kan door middel van de statuten worden bepaald dat er stemloze of winstloze aandelen mogen worden uitgegeven. Deze stemloze aandelen geven recht op een winstuitkering, maar er kan geeninvloed worden uitgeoefend op de besluitvorming. Bij winstloze aandelen is het juist andersom. Daarnaast kan door middel van de statuten de blokkeringsregeling worden uitgesloten. Deze regeling houdt in dat als een aandeelhouder zijn aandelen wil verkopen, hij eerst verplicht is deze aandelen aan zijn medeaandeelhouders aan te bieden. Dit was een van de belangrijkste kenmerken van het gesloten karakter van een BV. Van dit principe kan dus bij de oprichting van de BV afstand worden gedaan.
Certificaten
Ook ten aanzien van de huidige certificering van aandelen gaat veel veranderen. De belangrijkste wijziging is dat het onderscheid tussen certificaten uitgegeven “met medewerking van de vennootschap” en certificaten “zonder medewerking van de vennootschap” verdwijnt. Onder het nieuwe recht ontstaan er certificaten “met vergaderrecht” en “zonder vergaderrecht”. Bij beide soorten certificaten heeft de certificaathouder geen stemrecht. Van belang is voor certificaathouders met medewerking van de vennootschap dat zij niet van rechtswege certificaathouder met stemrecht krijgen, maar dat dit eerst statutair gewijzigd dient te worden.
Statuten
Naast wijziging van de soorten aandelen en de nieuwe certificaten in de statuten, zijn een aantal nieuwe waarborgen alleen van toepassing indien de statuten van de B.V. in overeenstemming zijn met het nieuwe recht. Een ander voorbeeld is de huidige blokkeringsregeling die met invoering van het nieuwe recht wordt afgeschaft. Als alternatief kan gekozen worden voor een aanbiedingsregeling, of voor een statutaire beperking of uitsluiting van de overdraagbaarheid van aandelen. Van belang is wel dat de huidige statuten worden aangepast aan het nieuwe recht.
Geschillenregeling
Verder wordt de geschillenregeling herzien. Deze regeling biedt de mogelijkheid om conflicten tussen aandeelhouders op te lossen. Deze herziening ziet vooral op de lange duur van een geschillenregeling. Deze wordt ingekort doordat tussentijds hoger beroep wordt uitgesloten. Verder kan er middels de statuten worden afgeweken van een aantal zaken. Denk hierbij aan het verplicht overdragen van aandelen in bepaalde gevallen of een bepaalde vorm van prijsbepaling van de aandelen.
Al met al wordt het door middel van de Flex-BV eenvoudiger een BV op te richten. Zo zijn er minder regels en eisen waaraan moet worden voldaan. Bovendien wordt er meer ruimte geboden om de BV, door middel van de statuten, naar eigen inzicht in te richten. Daarbij is wel van belang dat huidige statuten bepalingen kunnen bevatten die door de nieuwe wet ongeldig zijn of dat er nieuwe waarborgen voor investeerder, minderheidsaandeelhouder of statutair directeur ontbreken.
Onze bedrijfsjuristen van Bedrijfsjurist op Maat® hebben een jarenlange ervaring op het gebied van aandeelhoudersovereenkomsten en alle daarmee samenhangende zaken. Laat u uitgebreid voorlichten en voorkom problemen in de toekomst, door deze zaken nu al goed te regelen door uw huidige statuten te laten bekijken en zonodig in samenspraak met u te wijzigen.
Onze bedrijfsjuristen van Bedrijfsjurist op Maat® helpen u.